Predstavljen deo Strategije o srednjem obrazovanju i celoživotnom učenju

9. Jun 2020.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstavili su drugi deo Strategije obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine. Na konsultacijama održanim 4. i 5. juna u Beogradu i Novom Sadu naglašeno je da se najvažnije novine u ovoj obrazovnoj oblasti odnose na razvoj programa usmerenih na kompetencije i kvalifikacije, obaveznost srednje škole, uvođenje državne mature i obogaćenog jednosmenskog rada. 

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je da bi najveća promena trebalo da bude obavezno srednje obrazovanje za sve, a da bi se to ostvarilo potrebna je, pre svega, promena Ustava. Govoreći o reformi srednjeg obrazovanja Šarčević je naglasio dva važna elementa – reformu gimnazija na koju se, kako je rekao čekalo 40 godina i povećani obuhvat srednjim obrazovanjem, čemu je doprinelo i uvođenje dualnog obrazovanja.

„Naš najvažniji projekat je svakako državna matura, koja će biti uvedena 2022. godine o označiće potpunu prekretnicu u sistemu srednjeg obrazovanja. Ona će istovremeno uticati i na visoko obrazovanje, jer će doprineti kvalitetu budućih studenata“, izjavio je ministar.

Kvalitetetno obrazovanje za sve je i glavni cilj Strategije i odnosi se na sve vidove srednjeg obrazovanja, od opšteg, preko umetničkog do stručnog. Predstavnici ministarstva prisutnima su predstavili i druge delove strategije koji se odnose na unapređivanje nastave zasnovane na kompetencijama, razvoj ljudskih resursa i celoživotno učenje.

Konsultacijama su prisustvovali nastavnici i direktori obrazovnih ustanova, predstavnici stručnih društava, sindikata i oragnizacija civilnog društva.